Poreski dug 358 miliona, najviše nenaplaćenih akciza, koncesija

Bez autora
Feb 26 2024

Dug najvećih poreskih dužnika na kraju prošle godine bio je 358,3 miliona eura.

Na spisku dužnika je 350 kompanija, među kojima ima stranih, ali i preduzeća u državnom vlašnistvu.

Državi se najviše duguje za akcize, koncesije, PDV, kao i poreze na dobit i promet nepokretnosti. Taj dug je 170 miliona eura.

Sa dugom od 11,5 miliona na prvom mjestu je kompanija "Spic ronghe international financial limited" koja je učestvovala u gradnji vjetroelektrana na Možuri i jedan je od aktera istoimene afere, zbog čega je pod lupom tužilaštva.

U vrhu dužnika je još jedna javnosti poznata kompanija-kineska CRBS koja je gradila prvu dionicu auto puta, a zainteresovana je i za nastavak gradnje.

Njen dug je 11,2 miliona, a toj grupaciji tokom posla vijeka, država je oprostila 200 miliona poreza i carina na uvoz opreme i materijala.

Među pet najvećih dužnika našli su se i "Balcke-durr energy solutions" sa sjedištem u Italiji sa dugom od 6,5 miliona eura. Slijedi Tehnoput koji duguje 6,3 miliona, dok je na posljednjem mjestu Binex iz Podgorice koji ima dug od 4,3 miliona eura.

Kada su u pitanju državna preduzeća,ona najviše duguje za poreze i doprinose na zarade. Njihova ukupna dugovanja su 40 miliona. Na neslavnom prvom mjestu su Plantaže sa 12,7 miliona duga.

Slijede tri željeznička preduzeća od kojih najviše duguje Željeznički prevoz šest i po miliona, a Željeznička infrastruktura 4,7, dok Održavanje željezničkih voznih sredstava ima dug od 4,3 miliona eura i na ivici je bankrota.

Kako bi se to izbjeglo država je nedavno odlučila da to preduzeće pripoji Željezničkom prevozu. Posljednji na listi pet najvećih dužnika je Institut "Simo Milošević" iz Igala sa dugom od 3,5 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik